Ενότητα 1: Γενικές Αρχές Συμβουλευτικής
Η παρούσα ενότητα εστιάζει στη σημασία της συμβουλευτικής διαδικασίας και προσεγγίζει την έννοια της συμβουλευτικής και από την πλευρά του ειδικού επαγγελματία συμβούλου και από την πλευρά και όλων όσων βρίσκονται σε παιδαγωγικό ρόλο, ανθρώπων δηλαδή που χρειάζονται ειδικές τεχνικές στην επικοινωνία τους.
Λέξεις – Κλειδιά:σημασία συμβουλευτικής, παιδαγωγικός ρόλος, ειδικές τεχνικές
Ενότητα 2: Κύριες θεωρίες συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού – επαγγελματικής ανάπτυξης
Η παρούσα ενότητα επιχειρεί την εννοιολογική αποσαφήνιση ορισμένων βασικών όρων, προκειμένου να καταστεί σαφές το πλαίσιο μελέτης. Ειδικότερα, αναλύονται συνοπτικά οι έννοιες "Συμβουλευτική", "Συμβουλευτική Ψυχολογία", "Επαγγελματικός Προσανατολισμός" και "Επαγγελματική Ανάπτυξη".
Λέξεις – Κλειδιά: Συμβουλευτική, Συμβουλευτική Ψυχολογία, Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Επαγγελματική Ανάπτυξη
Ενότητα 3: Είδη της Συ.Ε.Π. (Συ.Ε.Π. στην εκπαίδευση, την απασχόληση, εργασιακή συμβουλευτική, Συ.Ε.Π. Ε.Κ.Ο.)
Σκοπός της ενότητας αποτελεί η παρουσίαση ειδικών πλαισίων παροχής της ΣυΕΠ είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο αλλά και τα στάδια που διέπουν την άσκηση της ατομικής και ομαδικής Συμβουλευτικής.
Λέξεις – Κλειδιά: ατομική, ομαδική, συμβουλευτική
Ενότητα 4: Δια Βίου Συμβουλευτική | Μέρος Α’
Στην ενότητα αυτή γίνεται ειδική αναφορά στη σπουδαιότητα της δια βίου συμβουλευτικής και στο ρόλο που διαδραματίζει ειδικά σε ενήλικες ωφελουμένους καθώς και η παράθεση τεχνικών-μέσων οι οποίες μπορούν στη διερεύνηση και την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας να αξιοποιηθούν ως εργαλεία.
Λέξεις – Κλειδιά: Λέξεις – Κλειδιά: Δια Βίου Συμβουλευτική, Διερεύνηση, Ανάπτυξη
Ενότητα 5: Βασικές Αρχές Διαπολιτισμικής Συμβουλευτικής
Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι η εξέταση των δύο βασικών όρων "πολυπολιτισμικότητα" και "διαπολιτισμικότητα", προκειμένου να καταστεί σαφής η μεταξύ τους διάκριση. Επιπλέον, παρουσιάζονται τα μοντέλα διαχείρισης της πολυπολιτισμικότητας που συγκροτήθηκαν, κατά την προσπάθεια των χωρών υποδοχής μεταναστών να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές και να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, όπως η γλώσσα και η κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστευτικών πληθυσμών.
Λέξεις – Κλειδιά: πολυπολιτισμικότητα, διαπολιτισμικότητα, μοντέλα διαχείρισης
Ενότητα 6: Διαπολιτισμική Συμβουλευτική σε Πολυπολιτισμικά Περιβάλλοντα
Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζεται η αναγκαιότητα της συμβουλευτικής στις ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ένταξης, και παράλληλα, της ειδικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης συμβούλων σε πολυπολιτισμικά θέματα πέρα από την γενικότερη συμβουλευτική υποστήριξη των ατόμων.
Λέξεις – Κλειδιά: αναγκαιότητα, προβλήματα ένταξης, εξειδίκευση συμβούλων
Ενότητα 7: Από την Πολυπολιτισμικότητα στη Διαπολιτισμικότητα
Στην ενότητα αυτή εξετάζεται τι προϋποθέτει η μετάβαση από την πολυπολιτισμικότητα στην διαπολιτισμικότητα. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση δεν είναι απαραίτητη μόνο, όταν υφίσταται ετερογενές περιβάλλον, αποτελεί, παράλληλα, και ένα εργαλείο διαχείρισης και αντιμετώπισης της ετερότητας, κάνοντας έναν αναστοχασμό γύρω από στερεότυπα που έχουν γεννηθεί και προκαταλήψεις στις οποίες έχουμε εκτεθεί. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις θετικές αλλαγές που κρύβει αυτή η μετάβαση για τους μαθητές και εν γένει για τις οικογένειες μεταναστών και προσφύγων. Στο σημείο αυτό εξετάζονται και οι αλλαγές που μπορούν οι ίδιοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να βιώσουν μέσα από τον διαπολιτισμικό διάλογο.
Λέξεις – Κλειδιά: μετάβαση, εργαλείο διαχείρισης, διαπολιτισμικός διάλογος
Ενότητα 8: Οι Ευρύτερες Διαστάσεις της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης & Αγωγής
Στην παρούσα ενότητα αναλύονται οι παράμετροι που συνδέονται με τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, οι προκλήσεις και τα εμπόδια. Γίνεται αναφορά σε παιδαγωγικά ιδρύματα που έχουν υιοθετήσει τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και ποια οφέλη μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά μέσα από αυτή τη θεώρηση. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση μπορεί να παρέχει μία σειρά από θετικές συνέπειες στα παιδιά μεταναστών και προσφύγων όσον αφορά την ενδυνάμωση της ταυτότητας τους και της αυτό-εκτίμησης τους.
Λέξεις – Κλειδιά: οφέλη, ενδυνάμωση ταυτότητας, αυτοεκτίμηση
Ενότητα 9: Τα Στερεότυπα & οι Προκαταλήψεις ως ανασταλτικός παράγοντας
Στην παρούσα ενότητα γίνεται εκτεταμένη αναφορά στα στερεότυπα και στις προκαταλήψεις και παρουσιάζονται αρκετά παραδείγματα, τα οποία αναδεικνύουν ότι τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις είναι υπεραπλουστευμένες ταξινομήσεις και διαστρεβλωμένες θεωρήσεις του Άλλου.
Λέξεις – Κλειδιά: στερεότυπα, προκαταλήψεις
Ενότητα 10: Γονεϊκή εμπλοκή και Πολυπολιτισμικότητα
Στην ενότητα αυτή αναλύονται οι δυσκολίες που συναντούν οι γονείς και οι λόγοι για τους οποίους συχνά δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική ζωή των παιδιών τους, παρόλο που μπορεί να θέλουν ή και να το έχουν επιδιώξει. Αρκετά συχνά, οι έρευνες αναφέρουν ότι οι γονείς παιδιών από διαφορετικές χώρες (μετανάστες, πρόσφυγες) δεν συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του σχολείου.
Λέξεις – Κλειδιά: δυσκολίες, γονείς, μη συμμετοχή
Ενότητα 11: Ρατσισμός - Εκφοβισμός: Ανάλυση και ψυχοπαιδαγωγική-συμβουλευτική προσέγγιση
Στην παρούσα ενότητα, αναλύονται δυο βασικές έννοιες και πεδία τα οποία σχετίζονται τόσο με την ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση και διαχείριση των παιδιών όσο και με την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων για καταστάσεις που σχετίζονται και επιδρούν στη συμβουλευτική προσέγγιση και υποστήριξη τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Τα πεδία αυτά έχουν να κάνουν με το φαινόμενο του (σχολικού) εκφοβισμού αλλά και του ρατσισμού, δεδομένα τα οποία συχνά προκαλούν καταστάσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι σχετικοί πληθυσμοί αλλά και να συνυπολογίσει τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και το στέλεχος που παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους πληθυσμούς αυτούς.
Λέξεις – Κλειδιά:εκφοβισμός, ρατσισμός, συμβουλευτική υποστήριξη
Ενότητα 12:Κώδικας Δεοντολογίας στην Παροχή Συμβουλευτικής και Επαγγελματική Ανάπτυξη
Στην παρούσα ενότητα παρατίθενται ορισμένες γενικές και ηθικές αρχές που πρέπει να βασίζεται η διαπροσωπική σχέση μεταξύ συμβούλου – πελάτη αλλά και οι ηθικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την άσκηση του ρόλου του συμβούλου. Παράλληλα, αναλύεται το πλαίσιο ανάπτυξης του στελέχους που θα ασκήσει ή ενδιαφέρεται για τη διαπολιτισμική συμβουλευτική.
Λέξεις – Κλειδιά: αρχές, υποχρεώσεις, επαγγελματική ανάπτυξη
Αξιολόγηση
Η αξιολόγηση, βασισμένη στις επιμέρους ενότητες της διδαχθείσας ύλης, έχει ως σκοπό να εξετάσει την εμπέδωση της ύλης αλλά και την ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων αναφορικά με την επίτευξη του προσδοκώμενου μαθησιακού αποτελέσματος.