Ενότητα 1. Διαπολιτισμική Θεωρία
Η ενότητα αναλύει την πολυμορφία των ορισμών που αφορούν το πεδίο όπως: Διαπολιτισμική Αγωγή, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαπολιτισμική Παιδαγωγική, Πολιτισμός, Διαπολιτισμός, Πολυπολιτισμός, Ταυτότητα, Ετερότητα, Πρόσφυγες κλ.π.
Ενότητα 2. Σύγχρονες και ιστορικές θεωρίες για τον εκπαιδευτικό διαπολιτισμό
Η ενότητα αναφέρεται στις ιστορικές και σύγχρονες εξελίξεις της εκπαίδευσης και ένταξης των παιδιών των μεταναστών και των μειονοτήτων, η οποία αντιμετωπίστηκε με ποικίλους τρόπους στο διεθνή χώρο αλλά και την Ελλάδα, και τα μεθοδολογικά και διδακτικά μοντέλα που υιοθετήθηκαν όπως: αφομοίωση, ένταξη, ενσωμάτωση, πολυπολιτισμικό, αντιρατσιστικό κλ.π.
Ενότητα 3. Εκπαιδευτικές και κοινωνικές επιδράσεις
Η ενότητα αναλύει τη κατανόηση της πολιτισμικής ετερότητας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που επιτρέπουν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να οργανώσουν την κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ τους με όρους συναίνεσης, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού προϋποθέτει τόσο τον επαναπροσδιορισμό των τρόπων και των μεθόδων κοινωνικής αλληλεπίδρασης στο σχολείο όσο και την ουσιαστική ομαλοποίηση του φαινόμενου διαμόρφωσης στερεοτύπων στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο, όπως και την επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος στην προσαρμογή στο νέο κοινωνικό περιβάλλον.
Ενότητα 4. Διαπολιτισμική επικοινωνία στο σχολείο και τη σχολική τάξη - Η ψυχολογική πλευρά
Το σχολείο παραμένει ο κατεξοχήν θεσμοθετημένος φορέας αγωγής και κοινωνικός θεσμός επιφορτισμένος με παιδαγωγικές και κοινωνικές λειτουργίες και αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας, άρα το ζήτημα της ανθρώπινης επικοινωνίας στο σχολικό χώρο αποτελεί μια σημαντική θεματική καθώς τόσο η αγωγή όσο και η διδασκαλία βασίζονται στην επικοινωνία. Η ενότητα αυτή αναφέρεται σε ζητήματα της ψυχολογίας που αφορούν την εκπαίδευση και εμποδίζουν την μάθηση ή την σχολική ένταξη του μαθητή.
Ενότητα 5. Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες
Τραύμα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση στην οποία ένα άτομο αισθάνεται ότι απειλείται σοβαρά, σε συναισθηματικό, ψυχολογικό ή σωματικό επίπεδο. Οι συνέπειες του τραύματος έχουν διάρκεια, προκαλώντας τους ανθρώπους να ζουν με βαθύ συναισθηματικό πόνο, φόβο, σύγχυση ή μετατραυματικό στρες, για πολύ μετά αφού έχει πλέον περάσει το γεγονός. Η ενότητα αυτή αναφέρεται στις επιδράσεις του τραύματος στην εκπαίδευση των προσφύγων – μεταναστών και στη διάγνωση του.
Ενότητα 6. Σχολικός θεσμός, εκπαιδευτικοί και πρόσφυγες μαθητές
Το σχολείο διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ομαλή ένταξη των μεταναστών στην Ελλάδα. Είναι κοινός τόπος πλέον, ότι τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων αναζητούν μέσα από την εκπαίδευση τους δρόμους της πλήρους ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία. Η ενότητα αυτή αναφέρεται στα μοντέλα μεταναστευτικής πολιτικής και στην ελληνική πραγματικότητα από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα. Σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, η δια βίου εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε θέματα διαχείρισης της πολυπολιτισμικότητας αποτελεί στρατηγικό στόχο.
Ενότητα 7. Διδακτικά μοντέλα ένταξης
Η ενότητα αναφέρεται στις αρχές της Διαπολιτισμικής Διδακτικής, την διαμόρφωση εκπαιδευτικού κλίματος, ανοιχτού σε εμπειρίες για τους μαθητές. Στο πλαίσιο αυτό αναφερόμαστε σε Διδακτικά μοντέλα ένταξης, που εμπλουτίζουν, διευρύνουν και ανανεώνουν τη διδασκαλία, και τις Θεωρίες για τη σχέση διγλωσσίας και μάθησης.
Ενότητα 8. Διαχείριση της διαπολιτισμικής σχολικής τάξης
Η ενότητα αναλύει τη διαχείριση της διαπολιτισμικής σχολικής τάξης όπου ο μαθητής ενδέχεται να υιοθετήσει και να εκδηλώσει μια μη επιθυμητή και σύμφωνη με τα κανονιστικά πρότυπα συμπεριφορά. Απώτερος σκοπός της διαχείρισης τάξης δεν είναι η απλή συμμόρφωση στους κανόνες ή ο έλεγχος, αλλά η δυνατότητα παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές.
Ενότητα 9. Καλές Πρακτικές Ένταξης και Μάθησης
Στην ενότητα παρουσιάζονται και αναλύονται μέθοδοι, στρατηγικές και μοντέλα διδασκαλίας που διευκολύνουν την ενεργοποίηση των μαθητών των ετερογενών τάξεων στην εκπαιδευτική διαδικασία, προωθώντας ταυτόχρονα τις αρχές της Διαπολιτισμικής Διδακτικής, ολοκληρώνοντας το θεωρητικό πλαίσιο με παραδείγματα εφαρμογής.
Ενότητα 10. Θρησκευτικές πρακτικές και πολιτιστικές αξίες
Στην ενότητα παρουσιάζονται και αναλύονται οι διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, η προσαρμογή του σχολικού προγράμματος, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, καθώς και οι διδακτικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις.
Ενότητα 11. Αρθρογραφία
Στην ενότητα αυτή παρατίθεται ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία σχετικά με τη Διαπολτισμική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, την Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών, τις προσεγγίσεις του φαινομένου και άλλες θεματικές που εμπίπτουν στο πεδίο αυτό.
Ενότητα 12. Γονεϊκή εμπλοκή και πολυπολιτισμικότητα
Στην ενότητα παρουσιάζονται και αναλύονται τα μοντέλα γονεϊκής εμπλοκής, οι δυσκολίες και οι ανασταλτικοί παράγοντες συμμετοχής γονέων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και τι μπορεί να κάνουν οι εκπαιδευτικοί ή το σχολείο
Αξιολόγηση
Η αξιολόγηση, βασισμένη στις επιμέρους ενότητες της διδαχθείσας ύλης, έχει ως σκοπό να εξετάσει την εμπέδωση της ύλης αλλά και την ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων αναφορικά με την επίτευξη του προσδοκώμενου μαθησιακού αποτελέσματος