Ενότητα 1. Εισαγωγή στην εκπαίδευση ενηλίκων
Η ενότητα αποτελεί μια εισαγωγική εξερεύνηση της εκπαίδευσης/μάθησης των ενηλίκων. Σκοπός της είναι η γνωριμία με το θεωρητικό πλαίσιο της εκπαίδευσης ενηλίκων και τις ιδιαιτερότητές της σε σχέση με άλλα επιστημονικά πεδία. Αναλύεται το Εννοιολογικό πλαίσιο και η Ιστορική αναδρομή της εκπαίδευσης ενηλίκων. Μελετώνται οι βασικοί όροι της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και τα χαρακτηριστικά των ενήλικων εκπαιδευομένων, οι Βασικές θεωρίες της Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Λέξεις κλειδιά: Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα, Θεωρίες Μάθησης
Ενότητα 2. Διδακτική Μεθοδολογία εκπαίδευσης ενηλίκων
Η ενότητα αυτή εισάγει τους συμμετέχοντες τόσο στη θεωρία όσο και στα ευρήματα της έρευνας που απαιτούνται για να καταλάβουν πώς να βοηθήσουν τις ομάδες να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Το περιεχόμενό της επικεντρώνεται σε μια ποικιλία από διαδραστικές τεχνικές κατάρτισης και δεξιοτήτων .
Λέξεις κλειδιά: Διδασκαλία, Μέθοδοι
Ενότητα 3. Σύγχρονες προσεγγίσεις της εκπαίδευσης ενηλίκων
Η ενότητα στοχεύει στη σε βάθος γνωριμία των θεωρητικών προσεγγίσεων του πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες μελετούν και αξιολογούν τα κοινά σημεία και τις διαφορές των ιδεών των βασικών θεμελιωτών της εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής αυτών των ιδεών στην διδακτική πράξη.
Λέξεις κλειδιά: ενήλικοι εκπαιδευόμενοι, ρόλος εκπαιδευτή ενηλίκων, χαρακτηριστικά
Ενότητα 4. Δεξιότητες και τεχνικές ενίσχυσης μαθησιακού περιβάλλοντος
Η ενότητα αυτή εισάγει στην έννοια του μαθησιακού περιβάλλοντος στην εκπαίδευση ενηλίκων και περιγράφει τις τεχνικές ενίσχυσης αυτού του μαθησιακού περιβάλλοντος. Προσδιορίζει τις πρακτικές για μεγιστοποίηση της μάθησης.
Λέξεις κλειδιά: διαμεσολάβηση, συντονιστής, δεξιότητες επικοινωνίας
Ενότητα 5. Σχεδιασμός, διοίκηση, αξιολόγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων
Η ενότητα αναφέρεται στο σχεδιασμό, τη διοίκηση/διαχείριση και την αξιολόγηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων. Προσδιορίζονται οι μέθοδοι που εφαρμόζονται στις αρχές και διαδικασίες του μάνατζμεντ για την αποτελεσματική λειτουργία των οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων, αναλύονται τα διοικητικά χαρακτηριστικά ενός οργανισμού εκπαίδευσης ενηλίκων, τα βήματα επιλογής ανθρώπινου δυναμικού και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και προσδιορίζεται το περιεχόμενο των τύπων και μοντέλων αξιολόγησης.
Λέξεις κλειδιά: εκπαιδευτικές ανάγκες, δόμηση προγραμμάτων, σχεδιασμός
Ενότητα 6. Αξιολόγηση εκπαιδευόμενων και σχεδιασμός αξιολόγησης των αποτελεσμάτων
Η ενότητα παρέχει στους συμμετέχοντες τις δεξιότητες και τις γνώσεις για τη μελέτη και αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων σε ένα περιβάλλον εκπαίδευσης ενηλίκων. Έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την επιλογή των κατάλληλων μεθόδων αξιολόγησης/αποτίμησης, τη δημιουργία μέσων ελέγχου και βαθμολόγησης, σημάτων με ένα συστηματικό σύστημα ταξινόμησης.
Λέξεις κλειδιά: μοντέλο αξιολόγησης, αυτοαξιολόγηση, προϋπολογισμοί
Ενότητα 7. Συμβουλευτική Ενηλίκων
Η ενότητα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων ενίσχυσης/ βοήθειας, η οποία οδηγεί σε αύξηση της αποτελεσματικότητας ως εκπαιδευτής διαμεσολαβητής / εκπαιδευτικός. Σχεδιάστηκε για να εξετάσει τόσο τις θεωρητικές και πρακτικές πτυχές της συμβουλευτικής σε ενήλικες. Μελετώνται τα σύγχρονα μοντέλα συμβουλευτικής ενηλίκων.
Λέξεις κλειδιά: συμβουλευτική, πολυπολιτισμικότητα, μοντέλα συμβουλευτικής
Ενότητα 8. Μαθησιακά Αποτελέσματα
Αυτή η ενότητα παρέχει στους συμμετέχοντες τις δεξιότητες και γνώσεις για να αναπτύξουν και να αξιολογήσουν μετρήσιμα μαθησιακά αποτελέσματα για χρήση σε περιβάλλοντα μάθησης ενηλίκων. Η έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για το σχεδιασμό των μαθησιακών αποτελεσμάτων και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των αποτελεσμάτων στις μαθητικές επιδόσεις.
Λέξεις κλειδιά: μαθησιακό αποτέλεσμα, προσδοκώμενο αποτέλεσμα, ταξινομίες
Ενότητα 9. Διαχείριση της Διαφορετικότητας στην αίθουσα διδασκαλίας
Η ενότητα εισάγει στη διαδικασία διευκόλυνσης της μάθησης σε μια ποικιλόμορφη κοινότητα μάθησης. Αυτή η ενότητα εξετάζει την επίδραση της διαφορετικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία / μάθηση και εκπαιδευτική εμπειρία, τη διερεύνηση καινοτόμων προσεγγίσεων στη διδασκαλία. Ακόμη προσδιορίζονται οι διάφορες μορφές διαφορετικότητας και η εκτίμηση των επιπτώσεων αυτών στη μάθηση στην τάξη. Αναφέρονται με παραδείγματα τα κατάλληλα εργαλεία όπως και μια ποικιλία στρατηγικών για την ενίσχυση της μάθησης σε ένα ποικίλο και πολυπολιτισμικό περιβάλλον, για τον εντοπισμό της προκατάληψης στη διδασκαλία και την εύρεση λύσεων.
Λέξεις κλειδιά: διαπολιτισμικότητα, πολυπολιτισμική εκπαίδευση, διαπολιτισμική συμβουλευτική
Ενότητα 10. Μικροδιδασκαλίες
Η μικροδιδασκαλία στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών, διδακτικές μορφές και εκπαιδευτικές τεχνικές, πορεία και φάσεις μικροδιδασκαλίας, σχεδιασμός μικροδιδασκαλίας, κριτήρια αξιολόγησης μικροδιδασκαλίας, ενδεικτικό φύλλο αξιολόγησης μικροδιδασκαλίας, πηγές ανατροφοδότησης στη μικροδιδασκαλία
Λέξεις κλειδιά: μικροδιδασκαλία, τεχνικές, αξιολόγηση
Ενότητα 11. Γνωστικό Αντικείμενο
Η ενότητα αναφέρεται εξειδικευμένα στο γνωστικό αντικείμενο που υπηρετεί ο κάθε συμμετέχων παρέχοντας εξειδικευμένες θεματικές.
Λέξεις κλειδιά: χαρακτηριστικά εκπαιδευομένων, εμπόδια, τεχνικές
Ενότητα 12. Νομικό πλαίσιο ΣΔΕ – Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Στόχος της διδακτικής ενότητας είναι η παρουσίαση της υπάρχουσας πραγματικότητας και του ισχύοντος Νομικού Πλαισίου, όσον αφορά την εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα.
Λέξεις κλειδιά: ΦΕΚ, εκπαιδευτικό πλαίσιο, Δια Βίου Μάθηση
Αξιολόγηση
Η αξιολόγηση, βασισμένη στις επιμέρους ενότητες της διδαχθείσας ύλης, έχει ως σκοπό να εξετάσει την εμπέδωση της ύλης αλλά και την ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων αναφορικά με την επίτευξη του προσδοκώμενου μαθησιακού αποτελέσματος